DEAR MR.GEDEKK II , LOVE IS LIKE A CHOICE , YOU MAKE FROM MOMENT TO MOMENT AND YOU CAN BE IN LOVE IN ALL THE SWEET LOVE .. I LOVE YOU MIZAN .. FOREVER BEING NM'S OWNER :')

Wednesday, 2 November 2011

tumpang lalu..sile bace..

‎:: JODOH ♥♥ USAH MENCARI YANG "TERLALU SEMPURNA" :: 

Jika kamu memancing ikan... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.. Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya & janganlah menganggap ia begitu teguh...cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak...tentu sukar untuk kamu menambalnya semula... Akhirnya ia dibuang... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi...

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan - Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan... KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..?? Terlalu mengejar kesempurnaan... KELAK.. Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Lalu kamu juga yang akan MENYESAL...!!

T_T

Tuesday, 1 November 2011

EnoUgH!!!!!

like the title above..enough!!!i hate this..what a bad guy..i hate him!!!he broke my heart..like my ex before..why should i suffer like this..OMG!!my day will not shine brightly like before..dear dh x snggup nk hdup mcm nie..slalu dipermainkan..!!if  he love me..dia msti xkn jemu nk ktekn nye..bkpe jd gnie...i trust at him very much..but die hncurkn kpercyaan dear...i love him so much..why he can't understand me at all.....dear kecewa sangt2..smua yg dear syg..hncurkn hti dear...dear dh x taw nk curahkn kt sape lg...mood dear now...'SPOIL'!!!!!!!!!!!!!!!!!ARGHHHHH!!!STRESS SANGAT...tlglah ak YA ALLAH....:'(..ENOUGH...

Friday, 21 October 2011

My tRuE bEsT frEnD

..SITI ERMA RUSNIZA ABD RASHID..




she is my true best frend..nk thu bkpe??hm..jap nk story..bace ar neh?sbb erma lah dear bleh rse couple yg real..dear pergi skolah kt pelong pon sbb die..die yg ajak..lgpon fmily dear mmg syg kat die..bnyk la nk citer..tp mls..hmm wlaupun kdg2 dear bngang ngn ye nie..tp dear ttp angkut die as dear punye top friend!!wah2..thanks erma coz sudi jdi kwn dear..dear syg friendship kite..k lah..tata


sAyAm muMmY koRAm??siLE lAh bAcE dGAn Aty yG EgGlAs!!

Jubah Buat Ibu


“Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyusahkan aku?”, marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab sepatah apapun. “Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat orang hah?”, leter ibu lagi.

Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Seketika dia melihat si ibu berlalu pergi dan kembali semula dengan rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu. “Sekarang kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua tu? Cakap Along, cakap!” Jerkah ibu. Along semakin berdebar-debar namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin bengang. ” Jadi betul la kau yang mulakan pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakitkan, sekarang nah, rasakan!” Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah Along menjerit kesakitan.

“Sakit bu…sakit….maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi….Bu, jangan pukul bu…sakit bu…” Along meraung meminta belas si ibu agar tidak merotannya lagi. “Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak rasa sakit?” Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu menyirat tubuh Along yang kurus itu. “Bu…ampunkan Along bu…bukan Along yang mulakan…bukan Along….bu, sakit bu..!!”, rayu Along dengan suara yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan tetap mengenai tubuhnya. Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya menangis lagi kerananya.


Malam itu, Along berjaga sepanjang malam. Entah mengapa matanya tidak dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah. Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang. Si Malik anak pengetua itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi. Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya. Walaupun sudah biasa dirotan, namun tidak seteruk kali ini Along merebahkan badannya. Dia cuba memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM, kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat keputusan yang corot dalam SPM. Tetapi Along tidak pernah ambil hati dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf. Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu.. Itupun acuh tidak acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ. Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu. Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka..

” Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?” Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak bongsunya itu. Sementara Along disebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang telinganya. “Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh?” ” Eh jangan, nanti dulu. Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu ye!”, si ibu bersuara lembut. Along menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan. ‘anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya..’ bisik hati kecil Along. “Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?”, soalnya lagi masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum. Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan. “Oooo patutlah ibu masak lauk banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik, ibu tak masak macam ni pun?”. Along terkejut mendengar soalan Atih Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. “Along kan hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun sebulan sekali ja!”, terang si ibu. “Tapi, ibu tak penah masak lauk macam ni dekat Along pun..”, soal Atih lagi. Dahinya sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak. Dia mengakui kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya. “Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas.” , arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan. Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya.. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah Matanya terpaku pada sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik. ‘Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni….’ Dia bermonolog sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu. Sedang dia membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. “La…kau ke, apa kau buat kat sini?”, tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan Fariz.. “Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat sini?”, soalnya pula. “Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak kasi mak aku!”, jelas Along jujur. “waa…bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli aku bagi less 50%. Macammana?” Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. “Betul ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!”, Along meminta kepastian. “Untuk kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!”, balas Fariz meyakinkannya. “Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit sekarang ni.” Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk mahunya sambil tersenyum. “Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit..” Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi silap-silap dipukul lagi. “Dekat kau ada berapa ringgit sekarang ni?”, soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu. Along menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu. “Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!”, pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.


Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja. Tanpa berlengah dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah ayahnya. “Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?”, soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan. “Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah!”, leter ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka selamber seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati. “Along ni teruk tau. Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua tu.” Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along mendiamkan diri.. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia mengambil jalan untuk membisu sahaja.. “Along! Kalau tak suka belajar, berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada menghabiskan duit ibu”, sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di sekolah berasrama penuh. Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar. Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci tangan dan meluru ke biliknya.

Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru. Hatinya pula jadi tidak keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti ibu akan semakin membencinya. Along nekad, esok pagi-pagi, dia akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar. Kebetulan cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu. Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari justeru dia terpaksa berbohong agar ibu tidak bimbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya, tengah hari itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal dengan upah lima belas ringgit sehari, dia sudah rasa bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membeli jubah untuk ibu. Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh setiap kali terpandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti selalu, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya. Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. “Azam, kalau aku tanya kau jangan marah k!”, soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikmati nasi bungkus tengah hari itu. “Macam serius jer bunyinya Abang Joe?” Along kehairanan. “Sebenarnya, kau lari dari rumah kan ?” Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulut tersembur keluar Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan. Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. “Kenapa lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?” Tanya Abang Joe lagi cuba menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak. Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan perasaan sedih. “Azam, kau ada cita-cita tak….ataupun impian ker…?” Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang selesa dengan soalannya tadi. ” Ada ” jawab Along pendek “Kau nak jadi apa besar nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam aku….atau….” Along menggeleng-gelengkan kepala. “semua tak…Cuma satu je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya.” Jawab Along disusuli ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak serius menjawab soalannya itu. ” Ala , gurau ja la Abang Joe. Sebenarnya….saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan….saya….saya nak jadi anak yang soleh!”. Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya. Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing.. Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. “Abang Joe, hari ni, saya nak balik rumah …terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari ni”, ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga. Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak “Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe.” Kata Along lagi “Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?”, soal Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya tadi. Along hanya senyum memandangnya. “Tak apa, saya bagi kat Abang Joe. Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju.” Balasnya dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang memeluk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana , tanpa berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. ” Hey Azam, mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari rumah ke?”, soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu Along hanya tersengeh menampakkan giginya. “Zam, mak kau marah kau lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk si Malik tu?” “Tak pe lah, perkara dah berlalu….lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni”, terang Along dengan tenang. “Kau jadi mangsa. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah”, kata Fariz lagi. “Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah.” “Zam..kau ni…..” “Aku ok, lagipun aku sayang dekat ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat kisah lama tu.” Jelas Along memotong kata-kata si sahabat yang masih tidak berpuas hati itu. “Aku nak beli jubah ni Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, k!”, pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. “No problem…tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?” , soal Fariz ingin tahu. “Aku kerja kat bengkel Abang Joe.. Jadi pembantu dia”, terang Along. “Abang Joe mana ni?” “Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!”, jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk . “Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?” “Hari ni la…” balas Along. “Ooo hari lahir ibu kau hari ni ek?” “Bukan, minggu depan…” “Habis?. Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?”, soal Fariz lagi. “Aku rasa hari ni je yang yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak marah aku lagi.” Jawabnya sambil mengukir senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu. Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima hadiahnya itu. Motosikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II. Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira yang cuba mengelak daripada melanggar seekor kucing hilang kawalan dan terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. Akibat perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar yang dipakai mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya, Along membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu dan dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak itu. Darah semakin membuak-buak keluar dari hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan itu, Along melihat kelibat orang-orang yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul seorang wanita. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali apabila dahinya dikucup saat itu. Along gembira. Itu kucupan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan semangat dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih digenggamannya itu. “Ha..hadiah….untuk…..ibu……….” ucapnya sambil berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Si ibu begitu sebak dan sedih. Si anak dipeluknya sambil dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat ditahan lagi. Pandangan Along semakin kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan dia pergi untuk selama-lamanya.

Selesai upacara pengebumian, si ibu terus duduk di sisi kubur Along bersama Angah, Alang dan Atih. Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. ‘Buat ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap along selama ini. Andai along melukakan hati ibu, along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu, Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu… dan terimalah hadiah ini…..UNTUKMU IBU!’ Kad itu dilipat dan dicium. Air mata yang bermanik mula berjurai membasahi pipi. Begitu juga perasaan yang dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan. Sedang melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita tua itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya selama ini. “Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan .. dia jugak cakap, ibunya seorang perempuan gila..” cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik. “Tapi, kenapa arwah tidak ceritakan pada makcik Fariz?” Soalnya dengan sedu sedan. “Sebab…..dia tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa dulu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang…walaupun dia disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan ke hospital sakit jiwa semula….” Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Terasa seluruh anggota badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang selama ini dianggap derhaka.

p/s : Sayangilah ibu anda sementara beliau masih ada…

Wednesday, 19 October 2011

..bAtAli0N oF bAtcH sTArZz..

! STaRzZ !

! gurlz !

  Jeng..jeng..jeng..hui3..nie gurlz batch dear..rmai x??x rmai mne kn..mklum lah..pyoh bebeno nk spkt lw yg gurlz nie..rmai lg yg x der..so,yg xder x yh citer..dear citer yg mne ade jer..okeyh??..haa..gud person..yg mamat due org kt dpn nie..hnye rekaan smate2..juge hnya hiasan dalamn shj..xde kne mngene dgn air hujan ngn bntl golek..(sbit ker)..hmm..mcm mne nk begin with nie erk..rmai sngt..k,,tnggu jap 10 mnit..nk cri idea..mkn dlu!!!...

10 MINIT KEMUDIAN..
Lebih dh bnow 10 mnit,,kui3..hmm..start dri kiri..sarah..nie la mkwe mierul yg dear dh tlis kat guys kt bwh tu..huhu..cute kn??next,tsya..hmm her voice unik sngt..fahmie ske sngt ejek suara die..hmm..bia lah..papepon,die skampung ngn dear..kakak(syahirah)nie milik nizam..dear dh citer kn kt bwah..so..finish..pieyra..the tallest one..die nie rpat ngn umie..kdg2 jdi gok dear ngn die nie..haha..ain,x rpat tp bole lah..sep nie usik die ngn akim..huhu..x thu la bkpe..sahirah,die ni mmg bijak..ske gop time stdy ngn ye..tp kdg2 dear x phm cre ye ngjor owh..cowy sahirah..blakng sahirah..aeyna loner..huhu..dear x thu lh ape yg loner sngt..papepon..dear ske kwn ngn aeyna..gracias bebeh..pngws pustka yg kcik nie..nme nye,dayah..ish3..bnyk sngt mulut nye..dear ske gak kwn ngn die..haha..one more..die nie talent arh dlm pidato..tahniah dayah..huhu..next,suhadah..best kwn ngn ye nie..frendly..huhu..nywy,jom g bndo plop..tq coz tlg dear beli 'big apple' hihi..izzah..nie terglong dlm group ki14ed dear..nk thu sal die..surf blog dear n cari la tjuk geng ki14ed dear..eapa,ish3..ni rmai sngt 4we,xnk plak shared2 kt ak..best arh time bual ngn ye..ad jer yg nk d crite storykn..hihi..qima..comey la ye nim..gram nguh dear..mmg chanted..kdg2 jeles gak..papepon..tq qima..kwn ngn dear..tirah..haa,ngn die nie..dear ske wat 'muke' haha..ske3!dbah..nie snyap skit..xder citer nk d storytelling..next,elyna..nie bdax kcil molek..tp dear jrang2 je ckp ngn ye..mc yah,stu dorm ngn dear thun lpas,kcip2..ye nie kdg2 mnykitkn hti gop,,tp x pelah..frend still frend right?..piqah,gram lh dear ngn die nie..suke sngt puji org lbih2..die pon ape krang nye cantik gak..dear ske blajr sej n math ngn ye..srnok n die pon smngt mngjr..dpah,skmpung gak ngn dear..tinie..ase bnyk dh sal tini..hihi..lalala~ifa..cakk!x nmpk mne..ifa,tini,izzah,,smue ad lm ki14ed..mls nk story cnie..ltih dh..huhu..yg dduk dri kiri..jie,jrg ckp ngn ye..mls nk citer..bella,,nie sme cam syazwan..bjak sejarah..pipah..yg nie lw dgr story..mmg khusyuk thp ngaban..wanie..ye pon bijak gop..like her sist..huhu..haa,nie la dear..ase knl lake dh..'hai'..'tata'..mls nk ckp bnyk..c.qah..nie la nkwe along gg..hua3..smoge kkal yer..dlu gduh mcm anjing n kucing..skrg bkn men ag..mcm sweet couple..hahansib korng lah..aulia..nie mkwe jamal..jamal x der plak lm guys tu..bizi kot..nklum ah..org pnting..huhu arfa..kwan dear sjak 'model khas'..x rpat tp skelas..lastly,umie..ye ad ngene gop ngn ak..p jauh ket..haha..nywy,,bngge gop posen due ad ngne ngn org cmey..x clap dear..umie spupu kpd spupu dear..huhu..x phm suda..

huh..ltih nyer nk story laker..hrap follower2 dear bce ngn khusyuk yer..nie smbungn dri guys..batch starzz forever..!
 !  STaRzZ !
 
GUYS!

Haaa..nie kalau korang tengok..korng boleh pilih nk yg mne stu..boleh buat pkwe msing2..nk buat ayah pon boleh..haha..nie la bdak2 llaki batch dear,,tp rmai yg x de nie..from left,ALONG..nie dh ade yg punye..tutt..tutt..milik che qah!!yeah..next,AMIN,bdax nie..punye la plyboy thap cipan tergolek..xde la hensem mne..tp lw nmph yg dhi licin skit..mule lh die..pas tu,AKIM..ni bdak cute kls 2..pnye lh sumbat bdax nie..hbis bhse die hntam..huish2..RAZIN..kitoram x kacip mner..mls nk story..NAZMI,,hero malaya..pon dh ade yg punye..hope kkal lh ye..haha..k..yg blakang dear mls nk criter..x nmpak bulu idong ekpom..haha..next..yg tngh,tp x tngah..FAHMIE,nie sorng lgi bdak cute,,tp hak milik kls 3,,bile ckp msti x thu nk snyp..ade je yg die nk sbit2kn..wlaupun x sbit..nie la msuh dear..sthun mse dear n die form2..x pnah berckp ngn dear..NIZAM..nie..milik kakak..mcm prince n 'snow right' plak diorng nih..but,sme2 bijak..hhaha..SYAFIQ,bdak nie yg dear pling x leh than ngn prangai die..always rosakkan klas b.i dear..hate that!!huh..sme mcm amin..playboy..SYAFUAN.dear mmg x leh duk dkt ngn mamat nih..mmg ade je nk gaduhkn bile tembung..haish..nk mrh btol dear..ade je yg x kne di mte die sal dear..tp mse hri first nk exan pmr,die dh mnx maaf ngn dear,,hihi skang dh oke..SYAMIL.xder nk ckp ape..lalala~duduk from left,MAD..kdg2 time mood dear n die molek..mmg kawtim..k gane mad..?huhu..anyway..mad ske wat dear ktwe..haha..wlupun bad mood,mad bleh wat dear senyum..wlaupun ciputt jer..tahniah mad..!!MIERUL,kpel ngn dax klas dear..sarah..ermm.scocok dh nk msuk pat nam blas cocok dh due org nih..haha..gud luck yer~TAQIM..ske btol dear time bke klb mngumpat tnpe lesen ngn die nie..haha..ade je yg nk di glakkn..anywy,dear ske kwn ngn die..haha.AMIR,,stret tu de poin,,dear mnympah ngn die nie sjak dear knl die kat kem mse drjh 6,,pnye la mnympah dear tngk mke die,,bajet x kne tmpat..(wow..bad nye dear)..SYAZWAN..die nie sejarah loverex,,dear x phm la mcm mne die bleh ingt sejarh2..huh..however..dear respect die..bleh dh nk pnggl..."syazjarah"..haha,,nk dkt dh syajaratun..hui3

thats all 4 guys..yg x de dlm gmbr sory..x cerite la dear tntng korng yg xde..tata..c u next post bout gurlz..<3

Tuesday, 18 October 2011

CINTA TERLARANG_KANGEN BAND

Lirik Lagu Kangen Band Cinta Terlarang Lyrics
cinta dengarkanlah ku ingin mendengar suaramu
nyanyikan lagu-laguku bila kau rindukan aku
cinta relakanlah akhiri cerita tentang kita
ku tahu berat bagimu untuk melupakan aku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
* ku minta kepadamu jangan keluar malam ini
karena ku tak akan menemuimu
ku minta kepadamu jangan keluar malam ini

reff:
sesungguhnya kasih sayangku tiada batas
namun secepatnya engkau harus ku lepas
selagi engkau berdiri dan kau bernafas
lekaslah pergi agar engkau pun terbebas

sesungguhnya engkaulah makhluk yang ku sayang
tetapi cinta kita ini cinta terlarang
ku harapkan agar engkau cepat menghilang
dan jangan lagi kau datang

cinta relakanlah akhiri cerita tentang kita
ku tahu berat bagimu untuk melupakan aku

repeat *
repeat reff

sesungguhnya engkaulah makhluk yang ku sayang
tetapi cinta kita ini cinta terlarang
ku harapkan agar engkau cepat menghilang
dan jangan lagi kau datang

MISS U SO MUCH..

DEARIE BLOGGIE,,
                 
             lme dh x sign in blog..nie bru dear ad mse nk sign in plop..huhu..skrng dear dh free..hooray!!but result lom kuar ye..bile dh hbis ni bsan lop duk umah..mcm x de tjuan hidup..kn..kdg2 dear trfkir..msti pyh dh nk jmpe kwn2 batch starzz dear yg gmpak tu..dear syg batck dear tw..korang ape tw..??!!hua3..lmbt nye nk g gmbang..xcited dh nie.. dear bleh byg llu,,msti best dgn group dear yg spoting tu..wah3..korang ape tw??!!haha.dear .xde motif la nk tlis npe..dh ar tu..skdr yg ckup ntuk skrg..3.53pm..haha..6t lw ad mase dear story lagi..tata..

Thursday, 1 September 2011

Raye!!

HARI RAYA AIDILFITRI



AK X RSE HAPPY SNGT RYE TAON NIE..
gmbr pon x bnyk ambil..huhu
nothing more..thats all~tq

Thursday, 4 August 2011

lagu yang aku pling x leh lupew !

bby are u ok?
i hope that u're in good shape
and u're not tired up in stress..
and if it's my luck u're wear a dress..
10 minutes past ur bday
kept u waiting 4 me..
i've got stuck find the cakes..
and thats why i was late..

(speech a sentence)

deep sea diving 4ever..
under the preasure..
if its too much to ask..
and kiss this rip of the rumor 
light of the humor
hitch a nadia right..

a story sings,and the chemistry wins..
4 both of us a dream..
juz let them go and turn off the light..
coz its u and me tonight...
u n me tonight...

(malas dh nk taip..)lgu nie sngt brmkne bg aku..coz first time llaki nyanyikn ntuk ak..
huhu..nitez~

Tuesday, 7 June 2011

bEst FriEnDs ForEvEr ki14ED!!

!ki14ED!~wolala~

this is my best friend forever and ever..kitoram bkn nye ske BUNUH org..ish3,,dose tuh..bkn2..kitoram just bunuh kmungkaran yg trjdi..wakaka..jht x kitoram..ase2..x jht da..huhuy..yg sblh knan dri uyen..izzah..yg tgn kt dgu tuh..ye ar tu..die nie mnjer sket..kne mrh skkiiiit jer..mngalir la air mte x brslhnye tu..huhu..(Qasehizah)tepi tu..erma..die nie..hmm ssh skit nk rmal..kdg2 kitoram bngang ngn ye coz dier jrg join kitorang..org kpel..mcm nie la..tp agk2 ek..jgn la bt kwn baek trase aty..ak hop dier kkal ngn MIEma nye e2..hehe...gud luck frend!!chaiyok..(ermanieza)..sbelh dier..tasya..dier nie..slow sket..p time nk mrh..woooo...mmg kalah ar ak..ckit jew..haha..ak jht lg..ak kdg2 x phm mner gak ngn dier nih..kdg2 kpel..kdg2..x..ish2..x thu la..org comey an..hue3..dier nie kuat sukan skit..biaser dosh..tp suare hlus n mnjer sntiase..time mri sumbat ye..harap arh..x brnti sep nie nk ske opmo..(tasyemiyra)haaa..nie ak..ak jht ket dlm geng nie..ak ske trus trg kat spe2 yg ad x puas aty ngn ak..lw nk gocoh..buleh jer..ak pntang ar ad org nk cri psl ngn ak ea..hmm..tp dlm geng nie..ak bnyk skali crite mslh ak..ak x leh ar tnggung sorng2..coz tu ak syg geng nie..sangat memahami antre stu sme laen..kitorang open mind k..(uyenrieyna)dpan ak..tini..ak kt asrma..ak stu dorm arh ngn yer..305..dax2 dorm ak sume happy go lucky!huargh3..tini nie seorng yg kreatif antre kmi smue yerk..bile bgabung ak ngn yer..or yg laen ngn yer..huh!!meletup arh ayat..!!"nasi minyak kau itu"..haha(anistiniey)..fatin..hmm..dier nie ske ngat conteng kts kajang..lw dlm kls tuh..shri ad rr dlm 4,5 hlai kts dier conteng..conteng ap tu..hmm..bnyk pkkre arh..kdg2..nme aken..hua3,,ak x phm mne ye nie..ak tnye nk k dop k aken..snyum2..haha..nk arh tu kot..ak hrp diorang bsme arh..hahacoz ssuai ar diorang..stu lgi tbiat dier..ske sngn muncung mlut bile nk fold tudung..ish3..mmg chanted dier nie..(atienyaa)ana..dier best stden skolah..mmg kpale cap ap ak x thu lah..tp ak tgk dier smkin mnurun result ye..hmm..mgkin coz dier brgaul ngn sep kitorang..sorry ana..dier baek ow..lmah lmbut..n ske jge prasaan kwan2..ak ske kwn ngn dier..x kdkut ilmu..hmm..sy syg ana tw..sngt bek..untung dpt knl  dier..(anateroh)dan yang last skali nie..ifa..dier nie..pndirian x ttap..lw ade yg kitorang rncang..bnyk gak dier x nk ikot..mcm bleh dktekn..pnting dri sndri..p ak ske ngat kwn ngn dier..dier ngn izzah..mmg loud speaker ar antre kitorang sumer..haha..kak ye pndai bt kek..sng r kitorg nk tmph lw nk smbut bdy..haha..dier nie kpel gak..p cian kt 4we ye..slalu kne mrh kt dier..mklumlh..4we pon..hmm..mls nk ckp..mmg lmh lmbut..ikot jer,,hmmikot korang ler..(sitieyieyfa)..ak hrap ak akn kkal brkwan ngn sep2 nie..sayam korang sumer..!!best fren 4ever ea..once a frend,forever being friends..!lurverieyna33

mY pArEnTs..^~^..>3

Haa,,this is my beloved person most!!my mum n my dad..my daddy's name is mohd razali bin awang..7.6...his bday date..i love him very much..i always manje ngn dier arh..huhu..ank abh la ktekn..hua3...wlaupun ak nie dgil ket kat umah..tp dier slalu support ak ntuk ubh prangai ak..eh..btol x ayt ak eh..btol dh ase..lw ak nk ape2..ak sng mnx ngn dier..dh mummy i x keje..hua3..ak syg daddy ak..tnpe beliau..siapelah ak...kat sbelah tuh my mummy..romantic x??hua3..dh la kt pntai..ish3...xpe la..parents ak gak kn..ak nk knl kn kt korang jerk..lw korang nk knl lar..hihihi..bday mum i..01.12...mum ak nie rmai siblings yer..sbb tu ak ske blik kg..sbelh mum ak..rmai cazen yg rapat2..lw bhse trg..KACIP..ak syg gak mum ak..ak pnggil dye umi..daddy ak..ak pnggil abah..hahahaa..ank ak 6t ak nk suh pnggil ibu arh,,(awlnyer pkir ank dh..xpe mse dpan)hihi..ape lg ak perlu storykn ntuk korang ek??hmm..dad ak nie..bekeng gop..mum ak..lw ad yg x kne..hmm..mmg snstif..mcm ak gak arh..k la..x der da kowt..k..tataaaaa..lurverieynaz33

Monday, 6 June 2011

ciLaP nEk bAs!!warghh..Mlu..!

you and me!!and we are not alone..wahkahkah..muke baek wlaupun salah naek bas..
  


 mlayani angin hujan yg sejuk dan berangin la..haha..best gak jln2..
shawl ak yg bru beli..aten tlg promote..ak bli kt mydin 2 hlai rm15..haha..nk bli g ar sndri yerkk..

                                                                       posing walaupun tgh bngang




promote novel nadhifah yang siti sharifah blnjer..

walaupun kitoram silap bas..kitorang msih mampu tersnyum berposing..huhuy..nie kitoram duk kt tmpt tunggu bas kt pjbt polis kt tepoh..mle2 kitoram tnggu kt bt.6...pas jmpe bas tu..trlmpau exited la kn..trus jer nek..tnpe check bas tu llu kt aner..bas bgrk tu..pak cik yg mnx tmbang pon dtg r..ftin ckap nk brnti kt sg.tong..pak cik tu ckp bas nie x llu kt sg.tong..ak..ftin n dipah pon kjut arh..coz x thu nk wat pe..bngang ade..nk suke pon ade..nk ngis pom ader gak..haha..kitorg x kne byr pom..p.cik tu ckp bhnti kt tepoh..trun tu..kitorang pom ske..wakakaka..ske..kah3..n ske lagi..kui3..lcu2..mjur x trgolep je aten..x thu nk bt ap diri jer tpi jln tu..aten pon coll abg dier..mjur abg dier nk dtg amek..haha..mse tnggu tu,,ak msih smpt on9 fb..n amek pic..ak x bwk cam,,jd..ak amek pic gne web cam jer la..hihi..mjur smpai rumh jgk akhirnye,,..skit pale molep..tido awl r mlm nie..insyaALLAH...ltih2..lcu lgi..kk..daaa..princessdorayakie33

Sunday, 5 June 2011

waktu terasa semakin berlalu..
tinggalkn cerita tentang kita,
akan tiada lagi kini tawamu,
tuk hpuskan smua sepi di hati..




ada cerita tentang ak dan dia,
dan kita bersama saat dulu kala..
ad cerita tentang msa yg indah..
saat kita berduka..
saat kita tertawa..





teringat disaat kita tertawa bersama,
ceritakan..semua tentang kita......



ada cerita tentang aku dan dia,
dan kita bersama saat dulu kala,
ada cerita tentang masa yang indah,
saat kita berduka,
saat kita tertawa...........

NgaN FriEnd At sTatE liB..6.6.11..



haha..control gak ckit..mklum ar duk kt lib kn..dh la amek pic gne webcam..ish3...smpat agyh nk pose..uyen n teman2 dk kt lib nie pon buat keje kssus ket..haha..rjin x??rjin kn..haha..pas nie nk ronde mkn plak..sape nk join..jom arh..p nk mkn byr sndri keyh..rmai agyh yg dtg kat lib nie..dtg skali..tinie..aten,,izzah,,qima,,nadh..ifa..nizam..p gop..ifa dh blik..ishh..x cyaiyok arh ifa nie..keje ksuss nie..bile nk ciap erk..dh tu..on9 je keje ak..ish3..smpt plak amek pic..nk amek pic sumer yg dtg nie..p,,xkn nk rmai2 hndp web cam nie..mlu kt org..haha..aku je la yg pose..tini tu nk ugop..lw nk tgk pic bnyk..insyaALLAH,,dlm facebook ak ader..haha..k arh..nk buat keje nie..chalo beteh!lurverieynaz33

Saturday, 4 June 2011

CuTieY2 Kat uMaH..

ap ak buat cuti nie??2 minggu..ak bzir gtu jer..kje skolah tertunggak..ap yg ak buat buke mate je on9..tido..makan..mcj..asal ak sntuh keje skola jer..ngntok..ape nk jdi ngn ak nie..dh la result truk..xpnah msuk top30 plak tu..xleh ke rjin ckit nurin oiiii...bgi la smangt ntuk dri sndri nurin..don't be lazy...mmg la x g jln2..dh ddk kt umh buat ape??x brfaedh lgsung keje ko!..chaiyok nurin..kau boleh..!!study plop..k..chow!

insan yang ak sayang sangat!

 nie abang angkat aku yang aku sayaaaaaaang sangat..die slalu buat ak tenang dlm ape jue keadaan..xpernah buat ak risau..aku pon x thu bkpe ak syg sngt kt dier nie..ak x snggup khilngn dier..wlaupun ak slalu ckp 'abg,adk nk kte xde pape pas nie..dmi k.ilmi'tp dlm hti ak..TUHAN je thu btpe ak x snggup lpaskn dier...ak syg die mcm abg kndung ak sndiri...adik nk abg thu..adik xprnh lupekn abg..kt mner pon adk brade...akhir ak form 1..ak knl dier nie..hihi..mcm mner knl??err....secretttt..ADED SAYANG ABANG!!SELAMANYA..
 NIE kak ilmi...mkwe abg afiq ak..mle2 ak knl yer an..ak jeles gak..dier chanted!abg pon dh x cre kt ak mne..sdey gak..p..skrg ak sdr..dier lbih mmerlukn abg dri ak..ak syg dier mcm kak ak sndri..ak x thu la mcm mne ak nk buat..time diorang gduh..msti kak ilmi send mcj kat ak..'dik,kak sdey'ak kcian kak.ilmi nie..tp ak nk buat mcm mne..abg syg die lg pde ak..xpe..ak trime je..ak hrap diorng kkal slmenyer...ILMI ATHIRAH..
 family ak..INSPIRASI AK..abah..umi..kak..angoh..erah..ak..amad..aken..kakak..dex ct..yg pkai bju kuning trg tu cazen ak..mmg rapat sngt ngn adik  ak amad nie..mklumla..sme umur..ak syg diorang sumer..kak ak yg sulung pkai bju wne mrh tdung pink tu..abg ak yg pkai bju purple..kak ak yg ketiga..haa..yg terselit tdung oren tu..hihi..ak??cari la sndri..adik2 ak..tgk ktinggian diorng..yg mne tinggi abg..yg rndhh adik..haha..CAYAM KORANG!!
NIE SYAUQI HAMZI...unik nme ye..ak syg die gak..dier ex ak..knpe ptus??ak sndri pon x thu..hmm..berbulan2 ak tertkan coz dier..sblum nie..ak tnang jwb exam dgn adenye dier dcc,,tp skrng..xde org support ak bile nk exam..ak ingt lg..dier 64 ak tido time study..dier pon hntr surat(mklum la ddk asrma)'bkpe tido er??stdy x??ekg nk pekse..hmmh!!'lbih kurng gtu arh ayt ye,,hihi,,time dier buat muke cute  ak ske!!tp skrng,,dier dh x nk tgok ak lg..sdey nye ak...slh ke ak stie ngn dier??..acikk..please come back..i'm still waiting u...(bju ak bgi mse bthdy ye 2010)